نقشه راه ارتش آمریکا تا سال ۲۰۲۸
تاریخ نشر:باسمه تعالی
در مقاله قبلی درباره تلاش آمریکا برای تضعیف اقتصادی کشورهای اروپایی و ایجاد بحرانهای احتماعی در این قاره، بحث کرده بودم. آنچه گفته شد حاصل دسترسی به اسرار پشت پرده نیست. همه چیز روباز انجام میشود و اسرار مگویی در کار نیست. بر خلاف تصور عموم، در عصر کنونی برای دانستن نیات و برنامههای قدرتهای بزرگ دنیا، احتیاجی به عملیات جاسوسی و شنود و نفوذ در آنها نیست. بلکه کافی است که کسی حوصله خواندن اسناد و مدارک و گزارشها و تحلیلهای اتاقهای فکر، که از طریق اینترنت هم قابل دسترسی است، داشته باشد.
شاهد این ادعا گزارش سال ۲۰۱۲ واحد آموزش و دکترین ارتش آمریکا است که با نام Operational Environments to 2028: The Strategic Environment for Unified Land Operations منتشر شده بود. این گزارش نقشه راه ارتش تا سال ۲۰۲۸ را ترسیم کرده است. هرچند خواندن این گزارش صد صفحهای قابل توصیه است، اما بطور مختصر چند نکته از آن را در اینجا خواهم آورد:
درباره اروپا
این گزارش در ۵ سال پیش، چهار اقتصاد مطرح آینده دنیا را آمریکا، چین، هند و ژاپن عنوان کرده و اسمی از اروپا و یا آلمان نبرده است. در ضمن ضعف اقتصادی، بحرانهای اجتماعی و مهاجرت به کشورهای اروپایی را دلیلی برای دخالت نظامی آمریکا در اروپا، در بین سالهای ۲۰۲۵ تا ۲۰۳۰، عنوان کرده است.
There are no likely scenarios requiring a U.S. limited intervention over the next decade. Later in the forecast period (2025-2030) there is a possibility that population declines and continuing financial weakness will seriously erode social and economic conditions in some European states, leading to widespread collapse in civil order, failure of national governments, or humanitarian crises due to natural disasters that weakened states are unable to contend with.
این مطلب به وضوح دستهای پشت ماجرای سیل مهاجرت سالهای اخیر، و تلاش آمریکا برای ضعیف کردن اروپا و بهخصوص آلمان، از نظر اقتصادی، را نشان میدهد.
تلاش آلمان برای نزدیک شدن به اردوگاه چین و روسیه، و فاصله گرفتن از آمریکا، در سالهای اخیر واضح است و از دو سال پیش در این وبلاگ درباره آن بحث کردهام. حتی اخیراً آنجلا مرکل رسما اعلام کرد که دوران دوستی آلمان و آمریکا به پایان رسیده است و آلمان مجبور است راه مستقل خود را برود.
درباره آذربایجان
این گزارش آذربایجان و همچنین نیجریه را به عنوان مناطق درگیری در آینده معرفی کرده است. آنچه در افغانستان، سوریه، یمن و عراق در جریان است، ادامه خواهد داشت و به آذربایجان نیز سرایت خواهد کرد؛ تا زمینهای برای شکست و یا محدود کردن ایران، چین و پاکستان باشد.
درباره هند
این گزارش راه برقراری آرامش و امنیت در اقیانوس هند را همکاری نزدیک نظامی بین آمریکا و هند دانسته و پاکستان را تولیدکننده سلاحهای کشتار جمعی و صادرکننده تروریسم معرفی کرده است. اتفاق مهمی که در سال ۲۰۱۶ افتاد و کمتر در رسانهها و در بین تحلیلگران سیاسی بازتاب داشت، امضای قرارداد همکاری نظامی هند با آمریکا با عنوان the logistics support and communication interoperability agreements بود. این قرارداد به هواپیماهای نظامی و کشتیهای جنگی آمریکا اجازه میدهد که از پایگاههای نظامی هند برای سوختگیری و دیگر نیازهای لجستیک استفاده کنند. هرچند چین هنوز از تشویق هند به همسویی با BRICS و جدا کردن راه خود از آمریکا، ناامید نشده؛ درگیریهای مرزی هند با چین و پاکستان، طبیعیترین نتیجه این اقدام هند است. البته خبرهایی هم از دست داشتن نیروهای عملیات ویژه آمریکایی در شدت بخشیدن به این درگیریها به گوش میرسد. هدف آمریکا از این کار مضاعف کردن فشار بر چین از طریق درگیری با هند و شروع جنگ در شبهجزیره کره است. دلیل اینکه تا کنون جنگ در کره شروع نشده، این است که کشتیهای جنگی روسیه بین ساحل کره و ناوگان هفتم آمریکا مستقر شدهاند و آمادگی دارند که هر آنچه که از کشتیهای جنگی آمریکایی شلیک شود را رهگیری کرده، هدف قرار دهند. اما معلوم نیست که بتوانند برای مدتی طولانی از وقوع جنگ جلوگیری کنند؛ چون احتمال دارد که کره جنوبی دست به حمله پیشگیرانه بزند و از جبهه دیگری جنگ شروع شود.
درباره روسیه
پیشبینی این گزارش این است که ناتو، پس از اینکه پوتین در سال ۲۰۲۰ پست خود را ترک کند، قادر خواهد بود که طرح اشغال روسیه را دنبال کند:
Future deterioration in Russia’s security environment could eventually (post-2020) lead to increased dialogue and mil-mil relations with Russia, potentially leading to combined training or small-scale combined operations with Russian ground forces in the Arctic, the Caucasus, or Central Asia.
عملیات مشترک با روسیه هم وقتی معنی دارد که ناتو روسیه را جزء اقمار خود درآورده باشد. درباره ضعفهای بنیانی روسیه قبلاً در این وبلاگ بحث کردهام و این گزارش نیز به بعضی از آنها اشاره کرده است. اما چنین نتیجهگیری کرده که احتمال درگیر شدن آمریکا در جنگهای نامنظم در آسیای میانه و روسیه، فقط محدود به مواردی است که برای حفظ امنیت خطوط انتقال نفت و گاز به اروپا لازم است.
“U.S. Army involvement in irregular warfare in the Europe/Russia region during the forecast period appears unlikely.” ” One exception that could arise late in the forecast period would involve a request by a weakened Russia for NATO assistance to stabilize key oil producing regions upon which Europe depends.”
خود همین مطلب نشان دهنده این است که ارتش آمریکا برای کنترل ورودی انرژی به اروپا برنامهریزی کرده، تا بتواند اروپا را تحت کنترل خود نگه دارد. درگیریهای ۳ سال اخیر در اوکراین نیز یکی از راههای دستیابی به این هدف است.
مفهوم زمان در فرهنگهای مختلف
نکته جالب توجه دیگر این گزارش، مطلبی است که درباره مفهوم زمان آورده است:
در فرهنگهای غربی هروقت سخن از برنامهریزی برای آینده پیش آید، یک دوره زمانی کوتاهمدت و مشخص مورد نظر است. اما در فرهنگهای شرقی، برای پیشبرد یک سیاست در طی دههها و یا صدهها برنامهریزی میکنند. وقتی غربیها برای برتری در یک بازه زمانی مشخص برنامهریزی کنند، حریف فقط صبر میکند و مترصد فرصت مناسب میماند. این صبر میتواند حتی برای ۲۰۰ سال هم ادامه پیدا کند. بنابراین راه اصلی این است که طرف غربی برای نابودی کامل حریف خود، و یا حداقل از بین بردن فرهنگ و هویتش و جایگزین کردن آن با فرهنگ غربی، برنامهریزی کند.
همین بیان جواب خوبی برای کسانی است که خیال میکنند که میشود با آمریکا به توافق برد-برد رسید.
بسیار عالی
تشکر از شما
سلام
در این گزارش، از ایران حرفی زده نشده است!
با سلام
همه موارد ذکر شده، چیزهایی بود که زیاد تکرار شده بود و ارزش ذکر مجدد نداشت. مثلا درباره تروریسم و گسترش سلاحهای کشتارجمعی و قدرت موشکی زیاد گفته بود.
درباره احتمال تنازع و یا جنگ با عربستان برای گسترش هژمونی نیز سخن گفته بود، که موضوع تازهای نبود.
با سلام ، در جایی به مطالب زیر برخوردم که مایلم نظرتون رو جویا بشم:
تلاش برای افزایش فروش نفت آمریکا به قیمت تحریم نفتی ایران و ونزوئلا
آمریکا با تحریم ایران چه هدفی را دنبال میکند؟
ادیب: کاهش تولید نفت ایران با هدف ایجاد ظرفیت برای افزایش تولید نفت آمریکا میتواند قابل تأمل باشد. تولید نفت آمریکا از ٨.٢ میلیون بشکه به ١٢.٢ میلیون بشکه افزایش یافته است و در سال آینده به ١٣.4میلیون بشکه افزایش مییابد یعنی 5.٢ میلیون بشکه افزایش تولید نفت طی چهار سال. افزایش نفت آمریکا وقتی در بازار ظرفیت فروش خواهد داشت که صادرات برخی کشورها کاهش یابد از جمله صادرات نفت ایران و ونزوئلا، تحریم نفتی ایران و ونزوئلا را اینگونه نیز میتوان دید.
هدف از تحریمهای ایران، باز کردن فضا برای توسعه صنعت نفت آمریکا
بیشتر توضیح دهید.
ادیب: برخی تحلیلگران معتقدند تحریمهای آمریکا علیه ایران بیشتر از آنکه اهدافی سیاسی مثل کشیدن ایران پای میز مذاکره و مهار فعالیتهای هستهای و موشکی این کشور داشته باشد با هدف باز کردن فضا برای توسعه صنعت نفت آمریکا اعمال شده است، تقریباً بهازای کاهش صادرات نفت ایران و نزوئلا، تولید نفت آمریکا افزایش یافته است.
* افزایش 4برابری صادرات نفت و گاز آمریکا به کره در 2018
ریشه افزایش واردات نفت و گاز به کره، تلاش ترامپ برای کاهش کمبودهای تجاری آمریکا با شرکای تجاری اصلیاش
تحریم صادرات نفت ایران به کره آیا برای ایجاد ظرفیت برای صادرات نفت آمریکا به کره است؟
ادیب: تحریم صادرات نفت ایران به کره که مشخصاً و با دلائل آشکار برای ایجاد ظرفیت برای صادرات نفت آمریکا بود. صادرات نفت و گاز آمریکا به کره در 2018 بیش از چهار برابر شد و از 1.5 میلیارد دلار 2017 به 6.75 میلیارد دلار رسید. انتظار میرود کره در ژانویه و فوریه حداقل 18 میلیون بشکه نفت خام و 900 هزار تن گاز طبیعی مایع از آمریکا وارد کند. این مقدار 4 برابر نفت وارداتی سال گذشته است. این افزایش واردات نفت و گاز آمریکا به کره از آنجا ناشی میشود که دونالد ترامپ قصد دارد کمبودهای تجاری آمریکا را با شرکای تجاری اصلیاش کاهش دهد و برای این منظور بیشتر از آنچه از آنها خرید میکند، به این کشورها میفروشد. صادرات نفت و گاز آمریکا بخش اصلی این استراتژی هستند. مازاد تجاری 13.86 میلیارد دلاری کره جنوبی با آمریکا در 2018 پایینترین حد از 2011 است که 22.4 درصد نسبت به 17.86 میلیارد دلار سال قبل کاهش داشته است. این کاهش در تراز تجاری آمریکا و کره بهسبب قطع صادرات ایران به کره و جایگزین شدن آمریکا بهجای کره است بهصورت بسیار صریح، اگر در هدف آمریکا از تحریم نفت ایران به جهان جای شبهه باشد در مورد صادرات نفت ایران به کره هیچ شبههای نیست.
استراتژی آمریکا در دوران بوش چگونه بود؟
ادیب: رایس گفت آمریکا روسها را میبخشد، اروپاییان را ندیده میگیرد و ایران را تنبیه میکند.
استراتژی آمریکا در دوران ترامپ؟
آمریکا کره شمالی را میبخشد، عربستان با وجود خاشقچی را ندیده میگیرد و ایران و روسیه را تنبیه میکند.
بیشتر توضیح دهید.
الف ــ آمریکا یک اروپای بیثبات میخواهد، (اظهار رئیس جمهور آلمان که آمریکا، چین و روسیه در یک چیز به تفاهم رسیدهاند و آن بیثبات کردن اروپاست).
ب ــ آمریکا یک خاورمیانه ضعیف میخواهد.
ج ــ آمریکا بهدنبال کرهای کردن اقتصاد شرق آسیاست. در سال 98 میلادی اقتصاد کره دچار فروپاشی شد. ارزش سهام به یکپنجم کاهش یافت و پول ملی کره نصف شد یعنی همه چیز در کره شده ده درصد سابق، بعد سه شرکت یهودی کنسرسیومی تشکیل دادند و شرکتهای ورشکسته کرهای را به ده درصد قیمت قبل خریدند بعد این کنسرسیوم به کره و شرکتهای ورشکسته وام داد و همه چیز به سطح سابق بازگشت و بعد این کنسرسیوم همه شرکتهای کرهای را به ده برابر قیمتِ خرید؛ فروخت و رفت، آمریکا در صدد است با چین چنین معاملهای را انجام دهد.
انتقال مرکز ثقل سیاست خارجی آمریکا از خاورمیانه به شرق آسیا در ده سال آینده
استراتژی آمریکا در خاورمیانه را چگونه میبینید؟
ادیب: در سند استراتژی امنیتی آمریکا در ده سال آینده آمده است که مرکز ثقل سیاست خارجی آمریکا از خاورمیانه به شرق آسیا منتقل شود.
آمریکا در جهت تحقق استراتژی امنیتی خود در سال ٩٨ از خاورمیانه خارج میشود
آمریکا برای تحقق این استراتژی کاری هم انجام داده است؟
ادیب: آمریکا در جهت تحقق استراتژی امنیتی خود در سال ٩٨ از خاورمیانه خارج میشود (قبل از دور جدید انتخابات آمریکا، این کشور پروسه خروج از خاورمیانه را تکمیل میکند).
قبل از خروج آمریکا از خاورمیانه، طی کمتر از یک سال آینده، آمریکا با ایران توافق میکند و تحریمها را لغو میکند
برای خروج چه باید انجام میداد؟
برای خروج 13 تغییر در سیاست خاورمیانهای آمریکا باید رخ میداد:
م مجید افخمی - همدوره ای, [۱۷.۰۳.۱۹ ۲۲:۰۹]
[Forwarded from م مجید افخمی - همدوره ای]
1 ــ خروج ناوگان نظامی آمریکا از خلیج فارس.
آمریکا ناوگان دائمی در خلیج فارس داشت که با آمدن ترامپ ناوگان دائمیاش خلیج فارس را ترک کرد و اکنون ناوگان دریایی آمریکا فقط بازدیدهای سالیانه از خلیج فارس دارد.
2 ــ واگذار کردن پایگاه دریایی آمریکا در بحرین به انگلیس.
3 ــ آمریکا در چند مرحله کمکهای سخاوتمندانه خود به فلسطینیها را قطع کرد.
4 ــ پایان یافتن حضور سرزمینی داعش در عراق و سوریه.
5 ــ پایان دادن به حضور تروریستها در استان ادلب در سال 98.
6 ــ خروج نیروهای نظامی آمریکا از سوریه.
7 ــ مذاکرات بین آمریکا و طالبان و خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در سال ٩٨.
8 ــ آتشبس در الحدیده یمن و پیشبینی آتشبس کامل در یمن در سال ٩٨.
9 ــ سرد شدن روابط عربستان با آمریکا با قتل خاشقچی.
10 ــ مجلس سنای آمریکا قطعنامه ممنوعیت حمایت ارتش آمریکا از عملیات نظامی در یمن را تصویب کرد.
11 ــ سنای آمریکا در قطعنامهای، ولیعهد عربستان را مسئول قتل خاشقجی دانست.
12 ــ تشکیل دولت لبنان پس از سالها نداشتن دولت.
13 ــ قبل از خروج آمریکا از خاورمیانه، طی کمتر از یک سال آینده، آمریکا با ایران توافق میکند و تحریمها را لغو میکند.
خلأ ناشی از خروج آمریکا از خاورمیانه بهوسیله دو قدرت منطقهای یعنی ایران و عربستان پر میشود
خلأ ناشی از خروج آمریکا از خاورمیانه چگونه پر میشود؟
ادیب: سیاست موازنهمحور است؛ هم سیاست خارجی و هم سیاست داخلی. خلأ بهوسیله دو قدرت منطقهای ایران و عربستان پر میشود. غرب برای موازنه با اعراب تندرو به ایران احتیاج دارد.
با خروج آمریکا از خلیج فارس مأموریت ایران کنترل خلیج فارس خواهد شد
امنیت خلیج فارس چگونه تأمین میشود؟
ادیب ــ با خروج آمریکا از خلیج فارس، مأموریت ایران کنترل خلیج فارس و مأموریت عربستان، بهعهده گرفتن مسئولیت هر چیزی است که در شبهجزیره عربستان رخ میدهد. هیچ کس موافق کنترل خلیج فارس بهوسیله عربستان نیست، بین آنچه در خلیج فارس روی میدهد و آنچه در شبهجزیره عربستان رخ میدهد باید تفاوت قائل شد.
دیپلماسی مثلثی روسیه و مانور داخل مثلث تهران، ریاض و تلآویو
جایگاه روسیه را چگونه میبینید؟
ادیب: روسیه سعی میکند به تهران، ریاض و تلآویو نزدیکتر باشد تا این سه پایتخت به یکدیگر، لذا روسیه دیپلماسی مثلثی را دنبال میکند، روسیه به مانور داخل مثلث، ادامه میدهد.
جایگاه انگلیس را چگونه ارزیابی میکنید؟
ادیب: انگلیس نیز دیپلماسی مثلثی را دنبال میکند، انگلیس تلاش میکند به تهران، ریاض و تلآویو نزدیکتر باشد تا این سه به هم، البته انگلیس شاخه سیاسی حزبالله را تحریم کرد که فاصله گرفتن از دیپلماسی مثلثی است و قابل تأمل است.
جایگاه ترکیه؟
ادیب: ترکیه مثل محمود عباس رئیس سازمان آزادیبخش فلسطین است هیچ کس به حرفش گوش نمیکند، این خلأ بهوسیله ترکیه پر نمیشود.
و در سوریه؟
ادیب: در سوریه با خروج آمریکا از آن، قدرت برونمنطقهای که حرف اول را میزند، روسیه است.
ایران در جایگاه رهبری تحولات آینده خلیج فارس، عربستان در جایگاه رهبری تحولات آینده شبهجزیره عربستان و روسیه در جایگاه رهبری تحولات آینده سوریه، خواهند نشست
جایگاه رهبری تحولات آینده در خاورمیانه را چگونه میبینید؟
ادیب: در شبهجزیره عربستان و خلیج فارس، قدرت برونمنطقهای که حرف اول را خواهد زد پس از خروج آمریکا از خاورمیانه، انگلیس است و نه روسیه. ایران در جایگاه رهبری تحولات آینده خلیج فارس، عربستان در جایگاه رهبری تحولات آینده شبهجزیره عربستان و روسیه در جایگاه رهبری تحولات آینده سوریه، خواهند نشست.
استراتژی آمریکا در بنبست نگهداشتن نظام بانکی ایران است
استراتژی آمریکا در مقابل ایران را چگونه تئوریزه میکنید؟
ادیب: استراتژی آمریکا به بنبست رساندن نظام بانکی ایران است تا از طریق آن، اقتصاد ایران را فلج کند و از آن بهعنوان اهرمی برای فشار به ایران بر سر منازعات منطقهای استفاده کند، و هر بار که ایران برای از بنبست خارج کردن نظام بانکی اقدامی میکند با تشدید تحریم، مانع تحقق اقدامات اصلاحی میشود، استراتژی آمریکا، در بنبست نگهداشتن نظام بانکی ایران است.
عراق را چگونه میبینید؟
دو چیز قابل تأمل است:
الف ــ در عراق لحن آمریکا با عملش مغایرت دارد و عمل آمریکا باید مبنا باشد و نه لحن آمریکا.
ب ــ سفیر ایران در بغداد اعلام کرد مستشاران نظامی ایران از عراق خارج شدهاند.
سیاست ایران در برابر اروپا را چطور ارزیابی میکنید؟
ادیب: شمخانی اعلام کرد ایران موشک بیش از ٢ هزار کیلومتر تولید نمیکند یعنی قدرت موشکی ایران تهدیدی علیه اروپا نیست.
آمریکا قبل از آغاز فصل انتخابات در آمریکا با ایران توافق خواهد کرد
م مجید افخمی - همدوره ای, [۱۷.۰۳.۱۹ ۲۲:۰۹]
[Forwarded from م مجید افخمی - همدوره ای]
جدول زمانبندی تحولات آینده در خاورمیانه را چگونه میبینید؟
ادیب: آمریکا انگیزه دارد تا پس از خروج از افغانستان و سوریه و آتشبس در یمن و ایجاد تعدیلهای لازم در سیاست خارجیاش نسبت به عربستان (فاصله گرفتن از عربستان) و قبل از آغاز فصل انتخابات در آمریکا با ایران توافق کند.
تلاش برای کاهش 20درصد دیگر از صادرات نفت ایران
در نقطه فعلی استراتژی آمریکا چیست؟
در نقطه فعلی راهبرد آمریکا کاهش 20 درصد دیگر از صادرات نفت ایران است یعنی کاهش صادرات از 1.25 میلیون بشکه در روز به یک میلیون بشکه و در مرحله بعد توافق و لغو تحریمها و خداحافظی باآبرو از خاورمیانه، آمریکا میخواهد با آبرو و اقتدار خاورمیانه را ترک كند
ضمن عرض سلام،
فرقی نمیکند که مصاحبه شونده چه کسی باشد؛ این طرز سئوال و جواب به درد اهل تحقیق نمیخورد.
خیلی از این ادعاها سند دارد و مهم این است که سند حرف و روش رسیدن به نتیجه گیری قابل راستیآزمایی باشند.
مثلا قضیه تضعیف اروپا سند معتبر دارد و در همین مقاله درباره آن توضیح دادهام.
سند بعضی مطالب دیگر مثل «استراتژی بنبست نظام بانکی ایران» باید معرفی شود. شاید این مطلب یک استراتژی نبوده و فقط یک تاکتیک موقت باشد.