درباره فیلم The Grey
تاریخ نشر:باسمه تعالی
چند روز پیش در سایت تابناک دیدم که فیلم The Grey محصول سال 2012 را برای دانلود گذاشته است و در شرح داستان فیلم چنین گفته که این فیلم درباره مبارزه انسان با طبیعت وحشی است و اینکه بی سبب نبوده که آدمی هزاران سال حتی بدون سلاح در این کره خاکی دوام آورده است. از اینکه چه کسانی با چه اهدافی در سایت تابناک، اینگونه مطالب را واژگونه معرفی میکنند، خبری ندارم. اما آنچه مسلم است این است که داستان فیلم و اهداف سازندگان آن، به هیچ وجه به آنچه در سایت تابناک گفته شده، نزدیک نیست.
در این فیلم، هدف از به تصویر کشیدن مبارزه بازماندگان حادثه سقوط هواپیما در جنگل های آلاسکا با گرگ های گرسنه، این است که معاذالله پوچی اعتقاد به خدا و توسل به او و کمک جستن از او را به بیننده القا کند. شخصیت اصلی فیلم فردی پوچگرا است که بارها اقدام به خودکشی ناموفق کرده است. او در یکی از صحنه های نزدیک به آخر فیلم خطاب به خدا میگوید
"Okay, I'm CALLING on you. Do something. Do anything. I swear to you, if you do something, I will believe in you forever." بعد از چند لحظه صبر ادامه میدهد: "I'm giving you the chance. DO SOMETHING." یعنی معاذالله یک شانس دیگر به تو میدهم تا ثابت کنی که هستی. سپس باد میوزد و درختان را تکان میدهد و او که ظاهرا به پوچی دعای خود پی برده ادامه میدهد: "Fuck it," Ottway says, "I'll do it myself." آنچه که این فیلم میخواهد به مخاطب القا کند این است که یا خدایی وجود ندارد و یا اگر هم دارد، کاری به کار خلقت ندارد و دعا کردن و کمک خواستن از او کاری عبث است. به طور خلاصه اعتقاد به خدا دردی از کسی دوا نمیکند و آدم باید یاد بگیرد که بر احساس نیازش به خدا غلبه کند.
البته چنین رویکردی در تاریخ سابقه دارد. بر همه واضح است که اعتقاد به خالق امری فطری است که نمیشود آن را از انسان ها گرفت. بنابراین معاندین با این ترفند سعی میکردند چنین القا کنند که در آغاز خلقت خداوند همه چيز را معين كرده و آنچه بايد انجام بگيرد، انجام گرفته است و حتى خود او هم عملا نمى تواند تغييرى در آن ايجاد كند. بنابراین دعا کردن بیفایده است. این مطلب در آیه 64 سوره مائده چنین بیان شده است:
وَقَالَتِ الْيَهُودُ يَدُ اللَّـهِ مَغْلُولَةٌ غُلَّتْ أَيْدِيهِمْ وَلُعِنُوا بِمَا قَالُوا
یعنی بعضی از یهودیها گفتند دست خدا به زنجير بسته است، دستهايشان بسته باد و بخاطر اين سخن از رحمت الهى دور شوند.
اما رفتار شخصیت اصلی فیلم به هیچ وجه در دنیای واقعی قابل رخ دادن نیست و تنها میتواند زائیده خیال ذهنی مریض باشد. صحت این ادعای قرآن را که حتی مشرکان در شرایط سخت و خطرهای شدید، خالصانه خدا را میخوانند، شخصا بارها و بارها تجربه و مشاهده کرده ام. آیه 65 سوره عنکبوت چنین است:
فَإِذَا رَكِبُوا فِي الْفُلْكِ دَعَوُا اللَّـهَ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ فَلَمَّا نَجَّاهُمْ إِلَى الْبَرِّ إِذَا هُمْ يُشْرِكُونَ
یعنی: [مشرکان تا در امنیت و آسایشند، بر آیین شرک تعصّب دارند،] پس زمانی که در کشتی سوار می شوند [و در وسط دریا امواج خطرناک آنان را محاصره می کند] خدا را در حالی که ایمان و عبادت را برای او [از هرگونه شرکی] خالص می کنند، می خوانند، و چون به سوی خشکی نجاتشان می دهیم به ناگاه به آیین شرک روی می آورند.
اینکه فردی گرفتار در شدید ترین خطرات، بخواهد خدا را طوری خطاب کند که انگار دارد به او فرصتی برای اثبات خودش میدهد، قابل رخ دادن نیست.
استعمارگران و سردمداران نظم نوین جهانی نیز بر این مطلب واقفند که تا وقتی اعتقاد به توحید در هر جامعه ای وجود داشته باشد، به زیر سلطه کشیدن آن جامعه عملی نیست. بنابراین اعتقاد به توحید را به هر وسیله ای هدف قرار میدهند و تولید چنین فیلم هایی تنها یکی از شیوه های آنان است. اما اینکه چنین فیلم هایی به عنوان اثر برتر سینمایی و یا حتی مبارزه انسان با طبیعت، در ایران تبلیغ شوند، قطعا کاری استعماری است و باید دستهای استعماری را در تبلیغ آنها جستجو کرد.
سلام
خیلی ممنون از مطلبتون.
سایت تابناک احتمالا متعلق به آقای محسن رضایی است که برخی معتقدند تکنوکرات است.
برخی هم میگویند که اینگونه نیست اما از شواهد امرچنین بر میآید نسبت دادن تکنوکرات بودن به آقای رضایی چندان هم بی ربط نیست.
البته نمیتوان ادعا کرد که ایشان به روند خبرسازی در سایتشان نظارت کامل دارند و از محتوای همه اخبار مطلعند(نظیر اتفاقی که در نشریه کیهان کاریکاتور افتاد) اما میتوان حدس زد که این تحلیل توسط افرادی که از نظر اعتقادی و فکری به آقای رضایی نزدیکند و یا مورد تایید ایشانند، صورت گرفته. احتمال تحلیل جاهلانه را تقریبا مردود میدانم.
در هر صورت از شما این سوال را دارم که با توجه به مردود بودن تکنوکراسی از دیدگاه رهبری، آیا آقای رضایی گزینه ی مناسبی برای ریاست جمهوری هستند؟
باسلام و عرض تشکر،
از تاخیر در پاسخ پوزش می طلبم.
بعضی مطالب را که قصد داشتم عرض کنم، در یک پست جدا آورده ام. در آنجا سعی کردم این مطلب را بیان کنم که اولا شعارهای تبلیغاتی کاندیداهاو ژست های آنها، چیزی است که به زعم آنها خریدار بیشتری دارد، بنابراین نباید زیاد جدی گرفته شود. دوما حتی اگر بشود یافت که کدام کاندیدا اصلح است، توقع چندانی از او نمیشود داشت، چون او هم به عنوان یک سیاستمدار باید جوری رفتار کند که مقبولیت اجتماعی داشته باشد و جوری رفتار کند که مردم خوششان بیاید.
در مورد آقای رضایی حرفی برای گفتن ندارم. اما تصور میکنم حداکثر آن چیزی که میشود در این انتخابات به دنبال آن بود، چیزی در حد دفع افسد به فاسدباشد. نمیخواهم بگویم ایشان و یا دیگران فاسد هستند، ولی مجموع شرایط امکان عمل صحیح و حق را از افراد می گیرد.
با تشکر مجدد