پنهان کردن و ضمیمه کردن اطلاعات در فایل JPEG
تاریخ نشر:باسمه تعالی
قصدم از نوشتن این مطلب تشویق به تخلف و دزدی اطلاعات نیست. اما ممکن است موقعیتی پیش آید که بخواهید فایلی را مثلا بوسیله ایمیل ارسال کنید، ولی نگران این باشید که دیگران به محتوای ایمیل شما دسترسی داشته باشند و بتوانند به آن فایل محرمانه دست یابند. یا ممکن است بخواهید مطالب محرمانه ای را در کامپیوتر بگذارید، بدون اینکه حساسیت کسانی را که به آن کامپیوتر دسترسی دارند، را برانگیزید و هرچه جستجو کند، متوجه اینکه شما چیزی را پنهان کرده اید، نشوند. اگر چنین چیزی را تجربه کرده اید، توصیه میکنم بقیه این متن را بخوانید.
تکنیک پنهان کردن و ضمیمه کردن فایل های دیگر در یک فایل JPEG بسیار ساده است. کافی است که فایل های محرمانه خود را در یک فایل Zip و یا rar فشرده کنید. اگر برنامه هایی مانند Winrar و یا Winzip روی کامپیوتر شما نصب نیست. میتوانید فایل ها را انتخاب کرده و با کلیک راست و سپس گزینه Send To ->Compressed (Zipped) folder آنها را در یک فایل فشرده جمع کنید. این فایل فشرده ویک فایل عکس دلخواه را در مسیری کپی کنید که دستیابی به آن ساده باشد. به عنوان مثال فرض کنید این فایل ها را در مسیر C:\Test کپی کرده ایم.
سپس در start menu میتوانید دستور cmd را تایپ کرده و یا در مسیر Accessories گزینه Command Prompt را اجرا کنید. سپس با وارد کردن دستور فرضی cd\Test به مسیر مورد نظر می رویم.
حالا بسته به اینکه فایل فشرده چه پسوندی داشته باشد، یکی از دستورات زیر را وارد میکنیم:
copy /b picturename.jpg + foldername.rar outputfilename.jpg
copy /b picturename.jpg + foldername.zip outputfilename.jpg
البته picturename و foldername و outputfilename را با اسامی فایل های مورد نظر جایگزین میکنیم.
قبل از بستن پنجره Command Prompt از طریق Windows Explorer فایل ایجاد شده جدید را چک کنید تا ببینید آیا همان عکس مورد نظر را نشان میدهد. هرگاه خواستید فایل های پنهان شده در آن را ببینید، میتوانید پسوند نام فایل عکس را به zip یا rar تغییر دهید و محتوای آن را ببینید. اگر کامپیوتر شما پسوند فایل ها را نشان میدهد، به سادگی این کار را در همان Windows Explorer میتوانید انجام دهید. تغییر نام از طریق Command Prompt نیز با دستور
ren outputfilename.jpg outputfilename.rar or zip
قابل انجام است.
به این ترتیب میتوانید فایل عکس تولید شده را در ایمیل خود ضمیمه کنید و بفرستید. اگر کسی هم به ایمیل شما دسترسی داشته باشد، با دیدن یک عکس عادی کمتر احتمال دارد که مشکوک شود. یا میتوانید عکس مورد نظر را در آلبوم های آنلاین بگذارید و هرکس که آن آلبوم را می بیند، عکس مورد نظر را مانند عکس های دیگر فرض کند.
البته چند نکته هست که ذکر آن خالی از لطف نیست:
اول: اگر به برنامه هایی مانند Winrar دسترسی داشته باشید، میتوانید فایل فشرده را رمزنگاری کرده و پسورد بگذارید. به این ترتیب حتی اگر کسی به تکنیک شما پی ببرد، نمیتواند به محتوای آن دسترسی داشته باشد.
دوم: هرچند استخراج فایل های یک فایل فشرده رمزنگاری شده بدون داشتن پسورد ممکن نیست، اما میتوان نام و تعداد آنها را دید. برای جلوگیری از این کار میتوانید پس از فشرده سازی فایل ها، فایل فشرده را هم دوباره فشرده کنید و این فایل دوم را ضمیمه عکس کنید. و یا نام فایل ها را تغییر دهید تا مفهوم نباشند.
سوم: این تکنیک برای فایل های محرمانه ای که سازمان های جاسوسی به دنبال آن هستند، توصیه نمیشود. دلیل آن هم این است که شکستن رمز فایل های فشرده هرچند کار هر کسی نیست، ولی عملی است. در چنین مواردی باید فایل فشرده را با رمزنگاری مانند AES256 به رمز کنید و کسی که فایل مذکور را دریافت میکند، نیز باید کلید رمز را داشته باشد.
چهارم: سایز فایل عکس باید با حجم اطلاعات پنهان شده در آن باید همخوانی داشته باشد. مثلا یک عکس 100 در 100 پیکسل که سایز نهایی آن چند مگابایت باشد، قطعا حساسیت دیگران را برمی انگیزد.