باسمه تعالی

دیروز مقاله در سایت وعده صادق با عنوان سرخپوستان ونشانه های فرهنگ وتمدن ایرانی خواندم که به نظرم جالب بود و منتظر خواهم ماند تا دکتر شفیع زاده مستندات خود را نیز ارائه کند. البته اصل موضوع را قبلا شنیده بودم.

یکبار حدود 20 سال پیش مقاله ای خواندم که در آن از کسی که در بین قبایل سرخ پوست گشته بود، نقل شده بود که ایشان مشاهده کرده که بعضی از قبایل نام بعضی ابزار و گیاه هایی را که در قدیم به عنوان کالای تجاری بود، با اسم ایرانی آن می شناسند و در مورد قدمت این اسامی اطلاعی نداشتند و تصور آنها این بود که این اسامی سنتی سرخ پوستی است. این فرد کلمات فارسی و عربی رایج در بین قبایل سرخ پوست آمریکایی را جمع آوری کرده بود. البته بعدا هرچه سعی کردم نتوانستم این مقاله و یا مطلب مشابه دیگری در این زمینه را پیدا کنم.

این مطلب نشانه این است که تجار ایرانی و عرب قبل از کریستف کلمب به آمریکا سفر کرده بودند. ممکن است رفت و آمد کشتی های ایرانی و عرب به آمریکا بطور منظم و به قصد تجارت انجام نشده باشد و بعضا به طور اتفاقی یک کشتی که راه خود را گم کرده، راهی آمریکا شده باشد. چنین سفرهایی نیز میتواند به قصد کشف سرزمین های جدید نیز انجام شود. اما نکته این است که چنین اتفاقاتی باید هر چند ده  سال یکبار رخ داده باشد و اصل وجود سرزمینی در آن طرف اقیانوس برای شرقی ها شناخته شده باشد.

حداقل چیزی که با قطعیت میشود بیان کرد این است که روایت مشهور کشف قاره آمریکا توسط کریستف کلمب، قطعا صحیح نیست. یکی از دلایل معتبر این است که آثار باستانی زیادی در آمریکا از وایکینگ ها بجا مانده که نشان از آن دارد که این سرزمین حداقل از هزار سال پیش برای آنها شناخته شده بوده و به آن رفت و آمد داشتند. دلیل قابل توجه دیگر کلیسایی به نام Rosslyn Chapel است که حدود 50 سال قبل از سفر کریستف کلمب ساخت آن به پایان رسید و حاشیه یکی از پنجره های آن با نقش برجسته گیاه ذرت آراسته شده است. در حالی که ذرت در آن تاریخ قاعدتا باید برای اروپاییان ناشناخته باشد و تا صدها سال بعد که این گیاه از قاره جدید آورده شد و در اروپا کشت شد، مورد مصرف عموم نبود. در مورد این کلیسا و نقش ذرت در آن میتوانید به این لینک و همچنین این لینک رجوع بفرمایید.

در این لینک نیز حدود 37 کلمه را لیست کرده که بین زبان ترکی و زبان مایا مشترک است و نشان از آن دارد که این دو زبان ریشه مشترکی داشته اند که در حدود 4000 سال پیش وجود داشته و هر دو زبان از آن ریشه گرفته اند. همین اشتراکات زبانی میتواند به عنوان سندی برای ارتباطات بین اقوام مختلف و همچنین مهاجرت آنها در نظر گرفته شود. بنابراین رفت و آمد به قاره آمریکا از هزاران سال پیش انجام میشده است.

در یک فیلم مستند به نام The mysterious Origins of Man که چارلتون هستون مجری آن بود، نقشه ای را نشان میدهد که حدود سال 1513 میلادی توسط یک ناخدای ترک رسم شده است. ایشان در همان نقشه نوشته که این نقشه را از روی 20 نقشه مرجع دیگر رسم کرده که بعضی از آنها متعلق به دوران اسکندر مقدونی است. نکته جالب این نقشه این است که نه تنها تمام خطوط ساحلی را به دقت رسم کرده، بلکه نقشه  قطب جنوب را طوری رسم کرده که انگار با یخ پوشیده نیست. در حالی که به تازگی بشر به تکنولوژی دست یافته که بتواند سرزمین اصلی قطب جنوب را از یخ های ساحلی آن تفکیک کرده و تشخیص دهد. همین مطلب موجب شده که چنین نظریه داده شود که این قسمت نقشه احتمالا حدود 11 تا 13 هزار سال قبل رسم شده باشد و دریانوردان آنرا از روی نقشه های همدیگر کپی کرده باشند. قسمتی از این فیلم مستند را که حدود 18 مگابایت است، در این لینک قرار داده ام. قسمت مربوط به نقشه مذکور از دقیقه 7 شروع میشود. اصل این مستند را در یوتیوب نیز میتوانید مشاهده بفرمایید.

مطلب دیگری که به شناخت تاریخ میتواند کمک کند، بررسی نام هایی است که برای سرزمین های مختلف در بین مردم رایج است. این چند نام را به عنوان مثال میتوانم ذکر کنم:

Hawaii این منطقه را دریانوردان مسلمان در سیزده قرن پیش، بخاطر بادهای شدیدی که در آنجا مشاهده کرده بودند، هوایی نامگذاری کرده بودند. اگر هاوایی که در وسط اقیانوس آرام قرار دارد، برای مسلمانان شناخته شده بود، قاعدتا دستیابی آنها به قاره آمریکا نباید چندان دور از ذهن باشد.

مگادیشو بعد از اسلام بخاطر اینکه پادشاه ساسانی در آن منطقه پایگاه نظامی داشته، این منطقه به "مقعد شاه" یا محل پایگاه نظامی شاه، معروف بوده و بمرور تلفظ آن به مگادیشو تغییر کرده.

موزامبیک در قدیم به سرزمین "موسی ابن بیک" فاتح آن معروف بوده که به تدریج به موزامبیک تغییر شکل یافته

Syberia در قدیم توسط جهانگردان مسلمان به خاطر رنج هایی که آنجا کشیده بودند به "ارض الصبریه" معروف بوده است.

پرتقال که واضحا اسمی ایرانی است که توسط فاتحان مسلمان بر این سرزمین گذاشته شده و دلیل آن این بوده که زمین آن برای پرورش این میوه مساعد بوده است.

تکمیلی

اخیراً به مقاله‌ای برخورد کردم که ادعا میکند که از زمانی که مردم میتوانند Metal Detector تهیه کنند و به جستجو برای کشف گنچ بپردازند، اکتشافات باستانی زیادی گزارش میشود. بعضی از سکه‌هایی که در گوشه و کنار آمریکا کشف شده، متعلق به روم باستان در صده‌های اولیه میلادی است. غواصان در ساحل برزیل نیز بقایای کشتی‌های رومی را یافته‌اند که مال‌التجاره به این کشور حمل میکردند.[1]

ادعای این لینک این است که گیاهان مختص آمریکا، مثل سیب‌زمینی شیرین، از ۱۲ هزار سال پیش به بقیه سواحل اقیانوس آرام صادر میشد. همچنین موز که یک میوه آسیایی است، از ۸ هزار سال پیش به آمریکای جنوبی صادر شده بود.

خبر یافتم که حمید شفیع‌زاده کتابی باعنوان «تاریخ حضور ایرانیان و مسلمانان در قاره آمریکا پیش از کریستف کلمب» منتشر کرده،‌ و در آن بیش از 500 سند از حضور تمدن ایران در قاره آمریکا را نام برده است.

[1] Pre-Columbian Explorers in the Americas: The Hard Evidence https://www.ancient-origins.net/history-important-events/pre-columbian-explorers-0012455