نکتهای مرتبط با حمله سایبری به ونزوئلا
تاریخ نشر:باسمه تعالی
تصویری که رسانههای دنیا به عموم مردم القاء میکنند، این است که مشکل ونزوئلا دولت سوسیالیستی است که توان رسیدگی به امور این کشور را ندارد؛ همه تجهیزات قدیمی و کهنه است، و کسی نیست که کشور را نوسازی و آباد کند.
درحالی که این تصویر اصلاً درست نیست. مشکل ونزوئلا این است که سعی کرده تمام شبکه برق خود را با پیشرفتهترین تجهیزات مدرن جایگزین کند. همین مطلب باعث شده که امکان حمله سایبری گسترده به این شبکه بوجود بیاید.
در دنیای معاصر همه سازندگان تجهیزات مدرن، اولین کاری که میکنند این است که راههای نفوذ و ضربه زدن از طریق آن تجهیزات را تعبیه کنند، تا در زمان لازم بتوانند به حریف ضربه بزنند.
اگر اسرائیل شرکت Intel را دعوت میکند که کارخانههای ساخت پروسسور خود را به این کشور منتقل کند، برای این است که یک بخش اضافه را در این پروسسورها تعبیه کنند که کنترل کل سیستم را در اختیار آنها قرار میدهد. این کار که فقط یکی از برنامههای پروژه Talpiot است، باعث شده که تمام سیستمهایی که از پروسسورهای اینتل استفاده میکنند، توسط اسرائیل قابل هک باشند.
اگر Huawei بدون توجه به تحریمهای آمریکا، تجهیزات مراکز تلفن و گوشیهای تلفن را، به ایران میفروشد، برای این است که کنترل کل کشور را به دست بگیرد. مسأله فقط امکان جاسوسی نیست، بلکه از طریق دکلهای تلفن همراه، میتوان با مدوله کردن فرکانسهای خاص، روی احساسات مردم تأثیر گذاشت. مثلاً میشود کاری کرد که همه یکباره احساس کنند که عصبانی هستند و باید به خیابان بریزند و آدم بکشند. تحقیقات در این زمینه دهها سال است که ادامه دارد و مقالات علمی و Patent های زیادی دراینباره میشود یافت. عملی بودن این کار را روسیه با نصب چنین سلاحهایی روی کشتیهای خود، نمایش داده است. این سلاح باعث میشود که خدمه کشتی هدف حالت تهوع و سرگیجه پیدا کنند و قدرت دفاع نداشته باشند.[1] وقتی آمریکا دختر رئیس هواوی را دستگیر میکند و جرم او را فروش تجهیزات به ایران اعلام میکند، مشخص است که دعوای این دو قدرت سر چیزی بسیار مهمتر از یک رقابت تجاری است. چین از این طریق عملا برنامه تبدیل ایران به مستعمره خود را دنبال میکند و تا کنون موفق عمل کرده است. آمریکا نیز از عقب افتادن در این میدان عصبانی است.
تکنولوژی مدرن هیچگاه از نظر قابلیت اطمینان به پای تکنولوژیهای سنتی نمیرسد. مثلاً در هنگام توفان کاترینا، در سال ۲۰۰۵ در نیواورلئان، تمام تکنولوژیهای ۲۰۰ سال اخیر از کار افتادند. در جریان توفان تنها تکنولوژی هایی که حداقل ۲۰۰ سال قدمت داشتند، برای امداد و کمکرسانی، قابل استفاده بودند. اما معضل مهم این تکنولوژیهای مدرن ضعف ذاتی آنها نیست. بلکه مشکل اصلی این است که در همه این محصولات، توسط قدرتهای جهانی، راههای نفوذ و ضربه زدن تعبیه شده؛ و امیدی به اینکه این روند متوقف شود نیست. فساد به همه این مجموعه چنان نفوذ کرده که دیگر امید اصلاح نیست.
اینکه فرض شود که مثلاً شرکت زیمنس، با فروختن اطلاعات روش هک PLC های خود، اعتبار شرکت خود را زیر سئوال نمیبرد، فقط یک توهم است. وقتی دعوا سر تصاحب نفت ونزوئلا، دارای بزرگترین منابع نفتی ثابت شده جهان، باشد، همه چیز ممکن است.
بهرحال آنچه که مسلم است این است که تجهیزات هرچه مدرنتر باشند، صدمهپذیرتر هستند. احتمالاً روزی را شاهد خواهیم بود که دستگاههای قدیمی قدر و قیمت پیدا خواهند کرد، و هیچکس دنبال مدرن کردن چیزی نرود. اگر هم کسی هوس تکنولوژی مدرن داشته باشد، باید همه چیز را بومی توسعه دهد و هیچ یک از اجزاء را از بقیه کشورها نگیرد.
[1] Russian Navy has new weapon that makes targets hallucinate, vomit: report https://thehill.com/policy/defense/428346-russian-navy-has-new-weapon-that-makes-target-hallucinate-and-vomit-report
[2] چقدر به تكنولوژي هاي موجود ميشود اتكا كرد؟ https://shakeri.net/446/cme/
خیلی جالب بود
کلا تکنولوژی دهن کجی بشریت ب خدا هستش ک برای زندگی بهتر ب تو نیازی نداریم. مسئله هم تکنولوژی قدیم و جدید نیست وقتش ک بشه هیچ چیزی ب فریاد بشر نمیرسه جز خدا. پس تا وقت هست و درهای توبه بازه رابطه ی خودتونو با خدا اصلاح کنید و رضایت خدا رو با هیچ چیزی و ب هیچ قیمتی از دست ندید تا از بلاهای اخرالزمان در امان بمونید
هرچند کلیت نگرانی شما قابل درک است و ایران باید به سمت داشتن صنعت الکترونیک بومی حرکت کند اما سخنانتان درباره تاثیر امواج بر ذهن قابل قبول نیست. سلاح روسی قاعدتا باید همانند اجاق ماکروویو امواج با توان بسیار بالا ارسال کند تا بتواند بر افراد دشمن اثر بگذارد و این امر قابل مقایسه با امواج btsها نیست. علاوه براین تمام پهنای باند شهرهاز کشور تحت کنترل است و اگر کسی بخواهد سیگنال مزاحم یا چنان سیگنالی که شما گفتین ارسال کند به سرعت لو میرود و شناسایی میشود.
علاوه بر همه اینها کنترل ذهن با امواج شدنی نیست. مغز و روح انسان بسیار پیچیده تر از این است که بشود به سادگی در آن اثر در جهت دلخواه گذاشت، و چون توان بی تی اسها محدود است حتی در صورت کنترل دشمن بر آن نمیتوان از آن به مثابه اجاق ماکروویو برای تهدید سلامتی مردم استفاده کرد.
با سلام،
۷ سال پیش در این مقاله توضیحاتی دادهام:
https://shakeri.net/27/mind/
اتفاقات بسیار زیادی در این ۷ سال رخ داده که فرصت گزار ش ان را نداشتم
سپاس...
باید بررسی کنم.
هرچند به نظر من نباید کارهایی مثل جادو را هم از نظر دور داشت.
هرچند علم امروز به شدت به جادوگری حمله میکند اما میدانیم زمانی بین انسانها همانقدر اعتبار داشته که علم امروزی دارد و خود من افراد زیادی رو میشناسم که یا جادو شدن یا جادو کردن.
دلیلی ندارد که دولتها مخفیانه به دنبال آن نباشند.
از لطف شما متشکرم،
اگر به تجهیزات فنی دسترسی دارید، احتمالا میتوانید امواج برجهای موبایل BTS را نمونه برداری کنید.
فرکانسهای خیلی پایین که بر روی موج اصلی مدوله شده باشند، را دقت کنید.
مثلا اگر 10.80 Hz مدوله شده باشد، مردم به طغیان و درگیری تشویق میشوند.
اگر 6.6 Hz پیدا شد، یعنی افسردگی را در مردم القا میکنند.
ضمن عرض سلام و تشکر. پرسشهایی داشتم.
۱- نظرتان درباره بردهای الکترونیکی آماده که با برنامهنویسی بسیاری از کارها را انجام میدهند چیست؟ برای مثال رزبریپای، آردوینو و...
استقبال زیادی ازین مدل بردها در ایران شده و جای تعجب است که با این همه امکانات سختافزاری و نرمافزاری قیمت بسیار کمی دارند. در مورد قیمت پایین آنها در اینترنت نوشته شده که جنبه خیریه و ارتقای آموزش نرمافزاری دارد که از نظر بنده بذلهگویی است.
۲- با توجه به اینکه رشته شما برق است چه سطحی از تکنولوژی مدارات الکترونیکی از نظر امنیتی قابل قبول است؟ ابتدا مدارات، لامپی بعد ترانزیستور لامپی بعد ترانزیستوری و کم کم ریزپردازندهها و آیسیهای پیچیدهتر آمدند.
۳- ساخت قطعات الکترونیکی برپایه نیمرساناها چقدر در ایران جنبه عملی دارد؟
با تشکر.
با سلام و تشکر،
۱- این بردها برای توسعه نرمافزار و سیستم خیلی خوب هستند. دلیل اینکه ما نمیتوانیم بردی با این قیمت تولید کنیم، تعداد سفارش قطعه و مدار چاپی است. تولید با تعداد بالا خیلی ارزانتر درمیآید.
بعضی از شرکتهایی که چنین بردهایی تولید میکنند، مانند کسانی که نرمافزار open source تولید میکنند، واقعا قصد خدمت به بشریت دارند.
۲- قبلا در یک مقاله ۶ سال پیش مطالبی را توضیح دادهام. بعضی از مطالب شاید احتیاج به تصحیح داشته باشد، اما کلیت آن درست است:
https://shakeri.net/247/chips/
چند نکته در این رابطه وجود دارد که میشود خیلی مفصل درباره آن بحث کرد:
اول: مسئله Supply Chain Management است. صرفنظر از اینکه شما تراشه را از چه شرکتی تهیه کنید، این تراشه تا به دست شما برسد، ممکن است با تراشه تقلبی جایگزین شود. چین سرمایهگذاری سنگینی روی این کار کرده و بازار ایران را با تراشههای Compromise شده جایگزین کرده است.
دوم: در طراحی کلی سیستم میشود روشهای طراحی را اتخاذ کرد که ضعف و عدم قابلیت اعتماد اجزاء را جبران کند و یا تخفیف دهد.
سوم: هنوز بعضی از سلاحهای طراحی ۵۰ سال پیش، مثل موشکهای هوا به هوای فونیکس، قابل استفاده هستند. همین امر نشان از این دارد که میشود با همان قطعات مطمئن قدیمی، طرحهای قابل قبولی را انجام داد.
۳- سالهای زیادی است که صنایع الکترونیک شیراز تولید تراشه را شروع کرده بودند. از اینکه چقدر برای توسعه این صنعت سرمایهگذاری شده خبر ندارم. اما به نظرم سرمایهگذاری سنگینی نیاز ندارد. تکنولوزی یک یا دو مرحله قدیمیتر را براحتی میشود تهیه کرد. شرکتهایی که بتوانند تراشه طراحی کنند، در ایران وجود دارند و میشود این صنعت را در چند سال به سطحی رساند که با بقیه دنیا رقابت کند.
با سلام و ضمن تشکر از پاسخ خوب شما.
۱- آهان، بنده بهخاطر قیمت بسیار پایین آنها گیج شده بودم. حتی نمونهی مشابه این بردها با مینیپیسیهای موجود، خیلی ارزانتر از مینیپیسی بودند.
۲- مقالهی شما را خواندم. نکات ریزی داشت با این که مال سال ۹۱ بود! و سوالات جدیدی که برایم درست شد در آنجا اشاره شده بود مثلا،منظور از سرماگذاری سنگین چین چیه؟ اهداف مالی داشتند یا سیاسی؟ البته این سوالات خیلی جای بحث دارد.
در کل برداشتم این است که خیلی رو هوا هستیم و
با این بیخیال بازیها رخداد اخیر ونزوئلا برای ما هم بسیار محتمل است.
فقط اگر ممکن است در مورد نکته دوم شماره ۲ مراجعی معرفی میکنید که چه راههای برای کم کردن ضعف و بیاعتمادی به قطعات وجود دارد؟ اگر اشتباه نکنم در مستند استاکسنت بود که خودشان میگفتند اجزای پنهان داخل قطعات تعبیه میکنند تا مستقل از کاربر اعمالی را انجام دهد. آن موقع گفتم شاید اغراق میکنند و قصد ترساندن دارند ولی مثل اینکه دور از انتظار هم نیست.
۳- امیدوارم که در زمینه سختافزار هم پیشرفت داشته باشیم.
با تشکر.
با سلام،
از تاخیر در جواب عذر میخواهم.
۱- چین اکثر تراشههای میکروکنترلر و FPGA را کپی کرده و تقلبی آن را که قابل compromiseباشد، ساخته است. خود همین کار بزرگی است.
وقتی یک محصول را سفارش دهید و به علت تحریم آن را به چین یا هنگ کنگ یا شرکتهای واسطه چینی ارسال کنید، تا از آنجا برای شما فرستاده شود، آنها آن را با محصولات تقلبی جایگزین میکنند.
چین با نفوذ در شرکتهای توزیع کننده قطعات توانستهاند صنایع نظامی آمریکا را به زانو درآورند. چون هیچ دستگاهی نیست که در آن قطعات تقلبی بکار نرفته باشد.
دو مقاله قدیمی زیر را میتوانم به عنوان نمونه بیاورم.
مقاله اول
مقاله دوم
بعضی قطعات تقلبی نیز کاملا درست کار میکند. اما بجای اینکه مثلا ۲۰۰۰ ساعت کار کند، سر ۲۰۰ ساعت خراب میشود.