احتمال توفان در بازارهای مالی دنیا
تاریخ نشر:باسمه تعالی
در حالی که تظاهرات جلیقه زردها وارد هفته نهم خود میشود، معترضان فرانسوی قرار بود از شنبه گذشته با هجوم به بانکها و خروج سپردههای خود، بانکها را مستأصل کنند. بانکهای فرانسوی، به بهانههای مختلف، مانند تعمیرات دستگاههای خودپرداز، سرویس خود را محدود کردند تا جلوی این اتفاق را بگیرند.[1] اما هراس از اینکه این حادثه باعث ترس مردم کشورهای دیگر دنیا شود، و آنها هم بخواهند پولهای خود را از بانکها بیرون بکشند، کشورهای دیگر مثل کانادا و ایرلند را واداشت که محدودیتهایی در عملیات بانکی ایجاد کنند.[2] همین مطلب نشان از نگرانی کشورهای دنیا از یک حادثه مالی فراگیر دارد.
حادثه دیگر که به احتمال زیاد روی بازارهای مالی دنیا اثر خواهد گذاشت، رأی منفی پارلمان بریتانیا به طرح توافق خروج از اروپا، موسوم به Brexit deal، بود. این توافق بریتانیا را در شرایطی بدتر از عضویت در اروپا قرار میداد و طبعا قابل قبول مردم، که خواهان خروج از اروپا هستند، نیست. اما تبعات این عدم توافق این است که به اصطلاح فرود نرمی در کار نخواهد بود. بنابراین لندن بیش از این نمیتواند مرکز مالی دنیا محسوب شود و این موقعیت را از دست خواهد داد.
مجموع چندین عامل، از جمله دو عامل ذکر شده، میتواند به عنوان بهانه برای توفان در بازارهای مالی در چند روز آینده به حساب آید. اگر چنین اتفاقی رخ دهد، دلیل اصلی آن این است که قرار است در کنفرانس داووس، World Economic Forum، که از سهشنبه آینده ۲۲ تا ۲۵ ژانویه، برگزار میشود، آینده مالی دنیا تعیین شود. اکثر اقتصادهای بزرگ دنیا در معرض ورشکستگی قرار دارند و عامل اصلی این ورشکستگی سیستم بانکداری و ارزهای بدون پشتوانه، یا به اصطلاح Fiat Currency، شناخته شدهاند. ظاهراً تلاش بعضی کشورها این است که چنین ارزهایی را با ارزهای دارای پشتوانه جایگزین کنند. بعضی ارزها، مانند Renminbi چین، پشتوانه طلا دارند. دلار جدید آمریکا نیز قرار است پشتوانه طلا داشته باشد.
هنوز درباره اینکه بقیه کشورها به چه طریقی میتوانند پشتوانهای برای ارز خود معرفی کنند، اطلاعات دقیقی ندارم. اما فرضم این است که هرچیزی که قابل تبدیل به نقدینگی باشد، میتواند به عنوان پشتوانه معرفی شود. مثلاً کشورهای نفتخیز میتوانند مبنای ارز خود را معادل یک واحد از نفت خام تعریف کنند، و هر زمانی که دارنده آن ارز مایل باشد، بتواند آن را به چیزی که معادل همان مقدار نفت ارزش داشته باشد، تبدیل کند.
اخیراً نام QFS یا Quantum Financial System، به عنوان سیستمی که تبدیل لحظه به لحظه ارزش مبنای ارزهای مختلف دنیا را انجام دهد، زیاد شنیده میشود. ظاهراً این سیستم با کمک کامپیوترهای کوانتومی، که توان پردازش موازی خیلی بالایی دارند، قرار است نحوه تبدیل و ارزشگذاری ارزهای مختلف را به عهده بگیرد.
یکی از اخبار بسیار مهم تکنولوژیک ماه گذشته، که هیچ بازتابی در رسانههای ایران نداشت، تصویب طرحی به نام Quantum Initiative Act در سنای آمریکا بود.[3] این طرح که قرار است به زودی اجرایی شود، خبر از تلاش آمریکا برای جهشی در زمینه توسعه کامپیوترهای کوانتومی دارد. اولین استفاده این کامپیوترها، در همین سیستم QFS است. این خبر حتی در آمریکا بازتاب نداشت و تنها کسی که شاهد بودم همان زمان درباره آن اطلاعرسانی کرد، ایوانکا ترامپ بود.
از این کامپیوترها میشود برای رمزگشایی یا decryption نیز استفاده کرد. فرض همه روشهای رمزنگاری این است که به نحوی اطلاعات را رمز کنند که از نظر عملی رمزگشایی توسط کامپیوترهای موجود، نیاز به دهها سال وقت داشته باشد. اما با استفاده از کامپیوترهای کوانتومی رمزگشایی خیلی سریع خواهد شد. این به این معنی است که تمام سیستمهای نظامی و همه عملیات بانکی، با روشهای رمزنگاری موجود، دیگر امنیت نخواهند داشت. بنابراین اولین کشوری که بتواند دست برتر در این زمینه پیدا کند، هم از نظر نظامی و هم اطلاعاتی میتواند برتری یابد. در یوتیوب که جستجو کردم، یافتم که چند سالی است که متخصصین امنیت سیستمهای کامپیوتری، سمینارهایی برای هماهنگی راههای مقابله با چنین شرایطی برگزار کردهاند.
برآوردم این است که، همانطور که عرضه کامپیوترهای شخصی زندگی مردم را درنیم قرن گذشته متحول کرد، عرضه کامپیوترهای کوانتومی به همین میزان تاثیرگذار خواهد بود و زمینههای جدیدی از کاربردهای علمی و روزمره را ایجاد خواهد کرد.
[1] French Banks Reportedly Begin To CLOSE, NOT ALLOWING WITHDRAWALS Ahead Of Yellow Vest Bank Run https://www.dailycrusader.com/2019/01/french-banks-reportedly-begin-to-close-not-allowing-withdrawals-ahead-of-yellow-vest-bank-run/
[2] “Yellow Vests” Effective – French BANK RUN Causing Fears As Far As IRELAND and CANADA https://www.dailycrusader.com/2019/01/yellow-vests-effective-french-bank-run-causing-fears-as-far-as-ireland-and-canada/
[3] H.R.6227 - National Quantum Initiative Act https://www.congress.gov/bill/115th-congress/house-bill/6227
با سلام و ضمن تشکر.
چه جالب! پس مکانیک کوانتومی در زمینه مالی هم سروکلهاش پیدا شده.
اطلاعات کوانتومی فعلا بحث داغی در ایران است ولی چه فایده؟! صرفا از جنبه مقاله دادن دنبال میشود. تا وقتی این روال اشتباه مقالهگرایی ادامه دارد نه تنها در زمینه اطلاعات کوانتومی، بلکه در هیچ زمینهی علمی دیگری رشد نخواهیم داشت. با این سیستم نابخردانه و اشتباهشان، اساتید بهشدت مقالهگرا شدهاند. البته شاید تقصیری هم ندارند. چون امتیاز مقاله از تالیف کتاب و ثبت اختراع بیشتر است (البته به قول خودشان نگاه به نشریه و ... هم میکنند). مقالهگرایی اساتید را سطحینگر بار آورده است و دیگر از نظر آموزشی عمق ندارند. اساتید تجربیکار بیچاره هم گوشهگیر شدهاند.
ضمن عرض سلام و تشکر،
از آن جهت که کامپیوترهای کوانتومی کار decryption را ساده میکنند، هر کشوری که در این زمینه عقب بیافتد، از نظر امنیتی صدمه خواهد دید
برای اولین بار ترامپ از بیت کوین حرف زد. البته حمله اصلی اش به libra، ارز ابداعی فیسبوک است.
لیبرا با اینکه از بسیاری جهات مشابه بیت کوین است اما تفاوت هایی اساسی دارد. بر خلاف بیت کوین که امکان ارزکاوی آن برای همه وجود دارد، تنها شرکت های عضو در اتحادیه، اجازه به دست آوردن آن را دارند. این موضوع شاید یک امتیاز برای ثبات لیبرا است و همچنین ارز دیجیتال فیسبوک را از مشکلات تأخیر در معامله که بیت کوین درگیر آنهاست رها می کند. اما از سوی دیگر اتحادیه لیبرا را بدل به یک بانک مرکزی می کند که می تواند به طور فعال مدیریت ارز برای حفظ ثبات را به دست بگیرید.
ضمن عرض سلام و تشکر،
انتصابهای جدید ترامپ در فدرال رزرو خبر از بازگشت آمریکا به ارز با پشتوانه طلا میدهد. صفر کردن نرخ بهره نیز برای همین منظور است.
به همین دلیل آنها از ارزهای دیجیتال، که ابزار کلاهبرداری و پولشویی است، حمایت نمیکنند.
این خبر خبر خوبی است انشاالله و نشانه رو به صلاح رفتن دنیا است.
حمایت ترامپ از United States Dollar هم معنی خاصی دارد. دلار کنونی دلار فدرال رزرو است و تنها در زمان کندی دلار آمریکا چاپ شد. میگویند کندی به همین دلیل کشته شد.