دلیل دستگیری معاون مالی Huawei
تاریخ نشر:باسمه تعالی
روز چهارشنبه گذشته خانم Meng Wanzhou معاون مالی شرکت huawei، که دختر بنیانگذار این شرکت نیز هست، به درخواست آمریکا در کانادا دستگیر شد تا به این کشور استرداد شود. دلیلی که بعضی رسانهها برای این امر ذکر کردند، تخطی شرکت Huawei از تحریم ایران و فروش گوشی موبایل به ایران بود.[1] این شرکت بزرگترین و مهمترین شرکت تکنولوژی در چین است و مظهر توان فنی چین محسوب میشود. لذا واضح است که چنین بهانه مضحکی نمیتواند دلیل قانعکنندهای برای دستگیری فردی به این مهمی باشد. دستگیری این فرد بهقدری مهم بود که ظاهراً چین دو هواپیمای جنگی F/A-18 آمریکا در ساحل ژاپن را پس از آن سرنگون کرده است، تا فقط هشداری داده باشد.[2]
یکی از دلایلی که کشورهای زیادی شرکت Huawei را تحریم کردهاند، این است که شبکه تلفن همراه 5G طراحی شده این شرکت، درواقع به نحوی طراحی شده که امکان جاسوسی گسترده را برای چین فراهم میکند.[3] بنابراین به تدریج کشورهای بیشتری متوجه این امر میشوند که باید از نصب شبکه 5G چینی خودداری کنند. احتمالاً بخشی از تبلیغات درباره مضرات شبکه 5G و مرگ پرندگان، مربوط به زمینهسازی روانی برای جمعآوری این سیستمهای چینی باشد.
اما دلایل مهمتر از این نیز برای این دستگیری وجود دارد. ظاهراً این خانم کدهای ارتباطی شبکههای جاسوسی و نظامی چین در آمریکا را در لپتاپ خود به همراه آورده بود. این کدها بهقدری مهم بودند که از طریق اینترنت نمیشد آنها را منتقل کرد و باید خودش شخصاً به کانادا سفر میکرد تا آنها را به جاسوسان خود برساند. به همین دلیل کانادا نیز با دستگیری این فرد موافقت کرده و ضربه جدی به شبکههای جاسوسی و نظامی چین در آمریکا وارد شده است.
یکی از پستهای روز ۲۹ نوامبر QAnon یک عکس و یک کد را نشان میدهد و در پایان میگوید «ما میدانیم»
طبعا این عکس خیلی سئوالبرانگیز بود و عدهای که دنبال کردند ادعا میکنند که این عکس متعلق به هتل hyatt در Chongqing چین است. احتمالاً Q با انتشار این عکس و کد قصد داشته به چینیها اطلاع دهد که بر شبکههای اطلاعاتی آنها در آمریکا اشراف کامل دارند و به این ترتیب ترس در دل آنها بیاندازد. اینکه این عکس با دستگیری اخیر ربط داشته باشد اطلاع دقیقی ندارم، اما احتمال میدهم همین مطلب باعث شده که خود دختر رئیس Huawei وظیفه رساندن کدهای جدید را به عهده بگیرد.
چندی پیش اتاق فکر RAND گزارشی درباره استراتژی نظامی چین منتشر کرد که در آن ادعا کرده بود که چین دیگر فقط به رقابت با آمریکا فکر نمیکند و پیروزی در برخورد نظامی را هدف گرفته است.[4] اتاق فکر National Interest نیز اخیراً گزارش مشابهی منتشر کرد.[5]
البته این فقط یک گوشه کوچک از ماجرا است. برنامههای چین برای مقابله با آمریکا، فقط محدود به تفوق نظامی در منطقه شرق آسیا نیست؛ و تصرف سرزمینی آمریکا را بطور خیلی جدی دنبال میکنند. قبلاً مختصری در اینباره در یک مقاله آورده بودم،[6] و انشاءالله اگر فرصت یافتم دراین باره مطالب بیشتری خواهم نوشت. هروقت که قصد میکنم که درباره پروژه چین برای شکست آمریکا و تسخیر خاک این کشور بنویسم، آنقدر مطلب یافت میشود که منظم کردن و درج همه نکات و حجم مطالب باعث پشیمانیام میشود. بررسی دقیق این پروژه برای استراتژیستهای ایرانی اهمیت زیادی باید داشته باشد.
چند وقت پیش استاد حسن عباسی در یک سخنرانی چنین ادعا میکرد که براساس شبیهسازیهای گروه ایشان، حمله آمریکا به ایران حدود ۵۳ هزار میلیارد دلار هزینه برای این کشور خواهد داشت و به همین دلیل امکان حمله نظامی به ایران وجود ندارد. این طرز نگرش تام نیست، چون واضح است که هیچ کشوری یک روش جنگی شکستخورده را دوباره استفاده نمیکند. اگر حمله آمریکا به عراق ۷ هزار میلیارد دلار هزینه داشت، تنها نتیجهای که میشود گرفت این است که آمریکا از این روش دیگر استفاده نخواهد کرد؛ و ممکن است روشهای دیگر را توسعه دهند.
واقعیت این است که خیلی از کشورهای دنیا برای حذف رقبای بسیار قویتر از خود برنامهریزی میکنند و این برنامه را برای چند دهه دنبال میکنند تا به نتیجه برسد. احتمال موفقیت بعضی از این برنامهها نیز وجود دارد.
دولتمردان و استراتژیستهای نظامی ایران باید برنامههای سنگین چین برای بسط هژمونی خود را به دقت مطالعه کنند و متوجه تهدید این کشور باشند. حداقل انتظار این است که مانند دیگر کشورها، جلوی جاسوسی چین از طریق شبکههای موبایل را بگیرند. اینکه چرا ایران به شرکت Huawei اجازه فروش محصولاتش را میدهد، بسیار سئوالبرانگیز است. این شرکت درواقع پیشقراول سازمان اطلاعاتی چین است و مدیران آن در اصل مدیران سازمان جاسوسی چین هستند.
[1] Huawei finance chief arrested in Canada, faces extradition to US over Iran sanctions https://www.rt.com/usa/445687-huawei-executive-arrest-extradition/
[2] One Marine rescued, 6 missing after planes collide off Japan https://www.foxnews.com/world/one-marine-rescued-6-missing-after-planes-collide-off-japan
[3] Why are countries banning Huawei? https://www.aljazeera.com/news/2018/12/countries-banning-huawei-181206130850129.html
[4] Defeat, Not Merely Compete https://www.rand.org/pubs/research_reports/RR2588.html
[5] Report: China Aims to Defeat the U.S. In a War https://nationalinterest.org/blog/buzz/report-china-aims-defeat-us-war-37792
[6] روند افول آمریکا در حال سریع شدن است https://shakeri.net/3506
با سلام
مقاله شما را مطالعه كردم و تقريبا همه نكات مورد نظر در مورد مدير هوي را در NYT اشاره شده بود ، ولي اينكه اينكه چراااااا دولت ايران اجاره ورود آن را داده جاي سوال دارد!!!!!!!!!!!!!
از مقاله شما بسياااااااااااااااااار سپاسگزارم.
ضمن عرض سلام،
از لطف جنابعالی متشکرم
با سلام و خسته نباشید.و سپاس از تحلیلهای خوب.
متاسفانه از مخابرات کسی زیاد نمیدونه و آخر مقاله و دوستمون که نوشتن چرا ایران اجازه وروود یا فروش گوشی هواوی میده از نظر ما که مخابراتی هستیم عددی حساب نمیشه نسبت به تجهیزات مهم و اصلی مخابراتی . اکثر تجهیزات مهم اعم از تجهیزات انتقال و بستر موبایل ما از شرکت هواوی و ZTE هست که ZTE چندسال هست رفته بخاطر تحریمهای قبلی. و مهمتر از اون نگهداری و طراحی اوپراتورهای ما هم اعم از همراه اول،ایرانسل، مبین نت و رایتل هم با هواوی و خیلی جریانت دیگه.گوشی یه بخش کوچیکه.
ضمن عرض سلام و تشکر از عنایت جنابعالی،
اینطور که فرمودید بخشی از تجهیزات اصلی و مراکز تلفن از هواوی است. منظور من هم همین مراکز است که امکان جاسوسی را فراهم میکند.