باسمه تعالی

بطور خلاصه عرض كنم قویا براین باورم كه شرایط جهانی بسمتی میرود كه لازم است همه آمادگی لازم برای شرایط بحرانی واضطراری را کسب کنند تا خسارات محتمل را به حداقل برسانند. اگر منتظرید که اول یک قارچ اتمی را در مثلا وسط تهران و قاعدتا شهرهای بسیار دیگری در دنیا مشاهده کنید تا بعد از آن شروع به آماده شدن كنید، دیگر شاید دیر شده باشد.

نمیدانم چرا این قدر ضرورت تمرین و آموزش این آمادگی بی اهمیت تلقی میشود. در حالی که با یک آموزش ساده در حد جزوه ای که لینک آن در خاتمه مطلب آورده شده، میتوان در هر حادثه طبیعی و یا جنگ تلفات را بمیزان قابل توجهی کمتر کرد.

 مدتی پیش که با دوستی درباره ضرورت آمادگی حرف میزدم، ایشان ادعا میکرد که مطرح کردن این حرفها در سطح جامعه غیرمفید است چون:

  • اولا مردم در هنگام وقوع حوادث جدی کاری نمیتوانند بکنند ج: واقعیت اینست که آموزش دیدن و برنامه داشتن برای چنین حوادثی میتواند اثرات حیاتی داشته باشد. مثلا تهیه کردن یک چک لیست از اشیایی که فرد هنگام خروج اضطراری از شهر باید همراه داشته باشد، هم بیخرج و هم حیاتی است. ویا اینکه فرد بداند هنگام فرار از شهر کدام مدارک و اسناد را همراه ببرد و باقی اسناد را در کجا نگهدارد که احتمال از بین رفتن آن کم شود. احتمالا در فیلم ها دیده اید که بعضی مردم هنگام زلزله از راست به چپ میدوند و بعضی دیگر از چپ به راست؛ در حالی که اگر قبل از زلزله همه در این مورد فکر کرده باشند باید همه به یک طرف بدوند.
  • دوما فقط باعث ایجاد ترس و اضطراب در جامعه میشود و ایجاد اضطراب برای امری که فقط محتمل است و قطعی نیست غیرضروری است. ج: این عکس العمل ملت ایران را شخصا بی پروایی میدانم. اما درباره اظهار نظراینکه چنین بیپروایی خوب است یا بد احتیاط میکنم؛ چون احتمال میدهم همین بی پروایی باعث شده که این ملت در طول تاریخ بیشتر از بقیه ملتها دوام آورده باشد. وقتی تمام سردمداران غربی یکصدا حرف از جنگ میزنند و رئیس جمهور قبلي آمریکا بطور واضح از جنگ جهانی سوم صحبت میکند و رئيس جمهور بعدي هم در هر قدم پا جاي پاي قبلي ميگذارد و تنها کسی که در دنیا از باورنکردن آنها حرف میزند مسئولین ایرانی هستند و احتمال چنین حادثه ای را صفر میدانند؛ فکر میکنم باید درباره تعریف کلمه احتمال در لغت نامه تجدید نظر کرد.
  • سوما باعث میشود که مردم به ذخیره سازی مواد غذایی و سوخت رو بیاورند که خود باعث قحطی و احتمالا حوادثی مثل آتش سوزی میشود. ج: اساسا در هیچ شرایطی به ذخیره بیش از دو هفته مواد غذایی و آب احتیاج نیست. معمولا مردم ایران برای بیش از این میزان برنج ویا آرد ذخیره میکنند. یادم هست که در ایام انقلاب بعض مردم نان بمقدار زیاد ذخیره میکردند و بیشتر آن کپک میزد و خود همین مطلب قحطی مصنوعی ایجاد میکرد. این مشکل با آموزش میتواند حل شود. ذخیره سازی بنزین در حد یک باک 20 لیتری مخصوص و مناسب با رعایت همه جوانب احتیاط عملی است و خرید یک باک مناسب سرمایه گذاری عمده ای نیست.
  • چهارما اینکه همه این حرفها جنگ روانی است و دشمن زمین گیر است و توان حمله ندارد. ج: با اطمینان عرض میکنم که این حرف نفوذیهای دشمن است. واقعیت اینست که آمریکا و انگلیس سالها برنامه ریزی کرده اند و در دو کشور همسایه شرق و غرب ایران پایگاه درست کرده اند تا اهرم مناسب برای غلبه برایران را داشته باشند. البته این به این معنی نیست که تمام برگهای برنده در دست آنهاست، ولی نباید دور از نظر داشت که شرایط اقتصادی آنها و شرایط کلی بین المللی راهی جز ریسک پذیری برای آنها نگذاشته است. اگر جنگ با ایران دیوانگی باشد، به این معنی نیست که آنها از آن صرفنظر میکنند. بلکه محتملا انتخابهای بهتری ندارند.
  • پنجما اینکه حاکمان ایران نمیگذارند شرایط از کنترل خارج شود و بالاخره معامله میکنند نه جنگ. ج: اگر این ماجرا فقط دو طرف ذی نفع داشت بیشتر میشد روی این امر حساب کرد. ولی در دنیای کنونی کشورها و سازمان های مافیایی بسیاری هستند که روی برد و باخت طرفین شرط بندی میکنند و ممکن است شرایطی پیش بیاورند که از کنترل هر دو طرف خارج شود. مثلا یک ناو آمریکایی را در خلیج فارس بزنند و تقصیر را به گردن ایران بیاندازند. با چنین سناریوهایی عملا فرصت معامله پشت پرده از دو طرف سلب میشود.

در فایلی كه لینک آن در ذیل آورده شده، اطلاعاتی در مورد برنامه ریزی برای حوادث غیر مترقبه میتوان یافت.

در این جزوه سعی شده تا حتی الامكان مطالب مختصر،مفید و با دید عملی باشد. بعضی مطالب ممكن است در نگاه اولیه بظاهر بدیهی بیاید، ولی در صورت قرار گرفتن در موقعیت غیر مترقبه ممكن است فرد زمان لازم برای تفكر صحیح و تصمیم گیری درست را نداشته باشد. لذا بررسی این موارد قبل از وقوع حادثه مفید فایده است.

تقاضا دارم دوستان اشتباهات رخ داده در متن و همچنین پیشنهادات برای بهتر كردن آنرا حتما منعكس كنند؛ و اگر آنرا مفید یافتند كپی آنرا به دیگران نیز بدهند.

مهارتهای لازم برای گذار از شرایط اضطراری و بحرانی